Otevřít seznam měst

Třetí zastávkou ČSP bude tradiční Ostrava



Datum konání:
6.2.2015

I v tomto týdnu jsme oslovili jednoho z pořadatelů Velkých cen v rámci čtrnáctého ročníku Českého skokového poháru. Dějištěm třetího pohárového kola bude Ostrava. V loňském roce, kvůli nepřízni počasí, určitě nejsmolnější aréna ze všech pohárových. Nejen v  jaké fázi jsou přípravy na mítink, který proběhne v polovině května, ale i mnoho dalšího nám v rozhovoru prozradil předseda ostravského klubu Pavel Hudeček.

Úspěšný reprezentant JK Baník Ostrava Marek Hentšel

Úspěšný reprezentant JK Baník Ostrava Marek Hentšel.
Foto Kateřina Návojová

Když Vám v uších zazní slovní spojení ostravská Velká cena je dalším dílem Českého skokového poháru. Co Vás napadne jako první a jaký pocit u toho převládá?
Jak ten čas rychle běží, že už zase budeme připravovat další ročník a převládá hlavně velký pocit zodpovědnosti za celou přípravu a úspěšný bezproblémový průběh závodů.

Těžko můžeme pominout pro Vás velmi smolný loňský rok právě ve vztahu k Velké ceně. Dva pokusy o realizaci a stejně to nevyšlo. Počasí se asi ovlivnit nedá.  Jaké škody tím klubu vznikly a dá se vůbec něco udělat jinak proto, aby ten 50. ročník Velké ceny Ostravy byl úspěšný?
Loňský ročník byl velmi smolný, myslím si, že jsme byli připraveni dobře, ale nepřízeň počasí byla příliš veliká. Škody, které způsobily neuskutečněné závody nebo částečně neuskutečněné     byly jednak finanční, vždyť jsme měli pronajaté a postavené boxy pro koně, sociální zařízení a veškeré záležitosti spojené s cateringem, VIP prostorem, doprovodným programem, to vše se muselo uhradit a ještě k tomu dvakrát. Dá se říci, že škody jsou i morální, když dáte do přípravy něčeho vše, co ve vás je, a výsledek nedopadne dobře, neuspokojí vás to a chuť do další práce potom těžko hledáte. 

Už jsme zmínili, že v roce 2015 diváci uvidí již 50. ročník ostravské Velké ceny. Chystáte k tomuto výročí něco speciálního (akce , hosty atd.)? 
50. ročník připravujeme s velkým nasazením,jako hosta se nám snad podaří získat pana Kolomého – účastníka letošního Dakaru s jeho Tatrou, který přislíbil možnost svezení v jeho     závodním kamionu. V jednání je i instalace rekvizit z domu techniky z Dolních Vítkovic - ke zhlédnutí i vyzkoušení pracovních a vědeckých pomůcek a divů.
Doprovodný program plánujeme doplnit ještě hrami a soutěžemi pro menší děti - např. chození na chůdách, kreslení a jiné.

S předchozí otázkou úzce souvisí právě téma doprovodného programu. Ostrava je velké město. Máte nějaký netradiční recept jak přilákat Ostraváky do Vaší arény? 
Ostrava je opravdu velké město a i díky podpoře Magistrátu města Ostravy pořádáme již 50. ročník těchto vrcholných skokových závodů. Máme již tradiční diváky, příznivce skokového sportu, kteří chodí podpořit své sportovce. Sportovní program je sestaven tak, aby byly viděny všechny úrovně jezdeckého sportu od začínajících juniorů a amatérů až po koně v nejtěžších soutěžích. Vrcholem soboty je tradičně Memoriál plk. Havla a v neděli potom finálové soutěže jednotlivých tour uzavírá Velká cena stupně T*. Propagaci těchto závodů přispívá i informace v tisku a ostravských informačních novinách.

Po sportovní stránce chystáte pro letošní ročník nějaké změny?
Sportovní program se měnit nebude, schéma soutěží z posledních let pokrývá požadavky jezdců a je zajímavý i pro diváky.

Maximálně tři letošní Velké ceny se pojedou na trávě. Tráva je vždy tématem debaty. Několikrát jsme zmiňovaly, že v tom loňském smolném roce byla ostravská tráva ve výborné kondici. Co proto děláte a jak tomu bude letos?
Travnatá kolbiště jsou častým tématem k diskuzím. V zahraničí se na trávě jezdí velké závody a je jisté, že to přináší i problémy. Laické představy o přípravě travnatého kolbiště je těžké vyvracet, vždyť náklady na provoz a údržbu jsou nesmírně vysoké. I v letošním roce budeme provádět řadu operací k zajištění optimálního stavu kolbiště ve spolupráci s profesionální firmou zabývající se tvorbou a údržbou sportovních ploch.

Ostravský areál patří k těm opravdu tradičním mezi pořadateli Velkých cen ČSP. Chystáte v letošním roce, případně v letech dalších nějaké úpravy a přestavby areálu?
Každoročně zde probíhají stavební úpravy, které se více či méně dotýkají pořádání Velké ceny. V loňském roce byla dokončenavýměna střechy a doplnění odvětrávání ve starých krytých halách, což umožnilo větší pohodlí pro ustájené koně. V letošním roce připravujeme menší rekonstrukci sociálního zařízení pod věží rozhodčích, ale záleží na počasí, zda se do toho pustíme ještě před Velkou cenou.

Chystají se v letošním roce nějaké změny v zázemí závodů pro jezdce, ošetřovatele, případně pro diváky?
Zásadní změny v letošním roce nechystáme.

Pořadatelé pohárových mítinků se dnes dělí na dvě skupiny. Na straně jedné jsou soukromé areály (Martinice, Ptýrov, Zduchovice atd..), na straně druhé areály jako je ten ostravský, tedy Jezdecký klub. Jak je složité udržet v takovém spolku na základě dobrovolnosti týmového ducha, aby vše klapalo jak má, vše bylo připraveno včas a dokonale nejen pro účastníky závodů, ale samozřejmě i pro diváky?
Dobrovolnost je i v našem jezdeckém klubu mýtus - chod závodů řídí zaměstnanci a pomocné práce jako přestavbu parkuru pomáhají dělat jezdci našeho klubu, kteří jsou za to odměňováni jiným způsobem. I tak, jak všichni víme, udržet tým pracovně na výši a zajistit vše podle představ není jednoduché. 

Jakožto předseda a hlavní organizátor dění ve vašem klubu, připadáte si mezi ostatními členy spíš jako ředitel, psycholog, vychovatel, hlídač, kolega, kamarád, případně ještě jinak?
Kromě předsedy a organizátora jsem ještě i trenérem, takže kromě všech pocitů, které popisujete, musím udržet i dobrou tvůrčí náladu a bojového ducha u svých jezdců.

Kdybyste měl mít a vyslovit to nejtajnější přání ohledně ostravské Velké ceny ČSP 2015, jaké by bylo?
Přání směrem k Velké ceně je přímo veřejné: a to aby se nám podařila, bylo krásné počasí, naše i všechny ostatní koně výborně skákali a všichni abychom po skončení závodů odcházeli spokojeni.

Poslední otázka je pro všechny pořadatele stejná. Proč by diváci měli přijít právě na ostravské dějství ČSP?
Budou to krásné závody a my jako pořadatelé pro to uděláme maximum.

Velice Vám děkujeme za rozhovor a přejme ostravské Velké ceně ideální jezdecké počasí.