Otevřít seznam měst

Litomyšl přivítá červnové páté kolo ČSP



Datum konání:
19.2.2015

Je za námi další pracovní týden plný příprav na další ročník Českého skokového poháru. Dnes naše kroky vedou do Litomyšle, přesněji do areálu na Suché, kde budeme pohárové boje sledovat první červnový víkend. Čas na rozhovor si velmi ochotně našel prezident asociace ČSP Jiří Skřivan.

Jiří Skřivan je prezident asociance ČSP a také úspěšný jezdec

Jiří Skřivan je prezident asociance ČSP a také úspěšný jezdec.
Foto Kateřina Návojová

Ve Vašem případě se rozhovor asi nedá začít jinak než otázkou ohledně celého čtrnáctého ročníku Českého skokového poháru. V jaké fázi jsou přípravy a na jaké novinky a změny se mají nejen jezdci, ale i diváci připravit? 

Přípravy jsou již v plném proudu a několik novinek zejména v pravidlech ČSP jistě jezdecká veřejnost zaznamenala prostřednictvím www.ceskyskokovypohar.cz nebo našich mediálních partnerů. Největší změnou je přidané jedno kolo, tedy celkem 12, počet bodovaných kol celkem 9, bodovat bude jezdec s lépe umístěným koněm, tedy nemusí si vybírat v případě, že má ve Velké ceně koně dva, a ve finále čtyř muže nastoupit jezdec s koněm, se kterým bodoval on sám. Drobné změny v pravidlech jsou i v Czech junior cupu a Amateur tour ,které jsou nedílnou součástí našeho seriálu.

Do startu Velké ceny v Litomyšli zbývá ještě poměrně dost času. Co je v těchto dnech hlavním tématem příprav, a je toho času opravdu dost anebo již velice málo?

 V těchto dnech se zatím věnuji spíše celkovému rozjezdu letošního ročníku a finalizaci společných partnerů. Co se týče Velké ceny Litomyšle, tak některé i technické věci jsou již zajištěné se stálými partnery a organizace je spíše rutinní záležitostí, i vzhledem k tomu, že u mě v areálu je prakticky každý víkend nějaká jezdecká aktivita či akce.

Areál na Suché patří k těm s domácí atmosférou, je to areál velmi příjemný. Chystají se pro letošní rok nějaké změny, případně stavební úpravy?

Na domácí příjemné atmosféře si velmi zakládám a věřím, že i letošní ročník zanechá u účastníků nezapomenutelné zážitky. Stavební úpravy plánuji až na příští rok.

Většina jezdecké veřejnosti pamatuje vaše Velké ceny u Primátorské hráze. Jak vnímáte a hodnotíte vy, s odstupem několika let, přesun závodů do areálu na Suché?

Nostalgicky, hlavně když se dívám na starou fotodokumentaci nebo videa. Stroj času je však neúprosný a potřeby moderního jezdectví nelze přehlížet.

Jste stále aktivní sportovec, jste i velmi častým účastníkem velkého finále ČSP. Je tedy jasné, že zásadním tématem Vašeho zájmu je sportovní stránka nejen Velké ceny, ale celého mítinku. Je o Vás známo, že jste specialistou na „vymazlené rozpisy“ včetně kvalifikací atd. Co chystáte pro letošní ročník? Budou nějaké zásadní změny nebo se budete držet osvědčeného modelu z let předešlých?

Budu se mazlit dále tak, abych se co nejvíce přiblížil potřebám letošní sezony a mohl tak maximálně uspokojit co největší počet účastníků

Nepřehlédnutelnou dominantou Velké ceny v Litomyšli je vždy doprovodný program. Ještě dodnes se mezi veřejností hovoří o speciální voltiži XXL, případně o skijörningu v tangách. Co přijde letos? Dají se ještě více povolit otěže fantazie a vymyslet opravdu top specialitu?

 To si pište, že dají a dají se i zahodit. Myslím, že na tom již můj kulturní referent Michal Mundil pracuje.

Velkým tématem jednotlivých kol ČSP je divácká kulisa. V Litomyšli jsme zvyklí na plné ochozy a velmi sportovně nabitou atmosféru. Jaký na to máte recept a chystáte pro diváky nějakou zvláštní pozvánku ve formě hostů atd.?

Litomyšl je malé město a lidé se tu navzájem znají. Samozřejmě hodně vnímají a prožívají i moje úspěchy, které zaznamenají prostřednictví ČT4 sport, a tak se rádi jednou za rok přijdou podívat na Suchou na originál.

Zůstaňme ještě chvíli u diváků. Řekněme, že koňsky vzdělaný divák cestu do pohárové arény najde, ale jak přilákat laického diváka, který zná pouze Josefa Váňu a Železníka?

To jste uhodil hřebíček na hlavičku. Pepa, to je týpek, který svým příběhem válcuje náš boj o laického diváka. Pravděpodobně se s  ním domluvím a budeme ho zvát na naše poháry, aby sám lidem vysvětloval rozdíl mezi parkurovým a dostihovým sportem. Nebo je druhá cesta, a to jezdecky vzdělávat širokou veřejnost prostřednictvím jezdeckých škol a školiček. To je podle mého názoru jeden z hlavních úkolů ČJF v blízké budoucnosti.

Litomyšl je městem Bedřicha Smetany, koná se zde i extraligová Velká cena. Dají se tato témata v dalších letech nějak propojit?   

Jsou propojena právě městem Litomyšl.  Zejména festival Smetanova Litomyšl, který začíná zhruba v polovině června, je velký problém z hlediska obsazenosti města, a tak je snaha abychom termínově nekolidovali. Vzpomínám si, že při ukončení Velké ceny ještě na Primátorské hrázi jsme hráli „Vltavu“ se Smetanovy sbírky „Má vlast“. Je to dobrý nápad a zadání pro naši hudební produkci. A také pozvánka pro účastníky a diváky. Při Velké ceně Litomyšle se bude hrát Smetana.

Pokud jsou informace o Vás pravdivé, tak nacházíte velmi kladný vztah k elektronickým médiím a sociálním sítím. Je nějaká cesta jak v tomto směru obohatit a přiblížit divákům pohárovou Velkou cenu a to nejen tu v Litomyšli? 

Nevím, jestli se to dá nazvat kladným vztahem, ale z hlediska moderní medializace je to nevyhnutelné.  Bude živý přenos.

Kdybyste chytil zlatou rybku a měl možnost tří přání ve vztahu k letošní Velké ceně, jaká by byla?  

Zdraví, dobrá nálada, počasí

Poslední otázka je pro všechny pořadatele stejná. Proč by diváci měli přijít právě Velkou cenu v Litomyšli?

Protože zážitky si nekoupí, ty si musí prožít.

 

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho nejen pořadatelských, ale i sportovních úspěchů v nadcházející sezoně.