Otevřít seznam měst

JIŘÍ HRUŠKA SI DOJEL PRO VÍTĚZSTVÍ VE VELKÉ CENĚ FRENŠTÁTU



Dobrou výchozí pozici měl v neděli 21. června Jiří Hruška s klisnou Acoradia-MX i2M na startu finálové části Velké ceny Frenštátu pod Radhoštěm v rámci šestého kola Českého skokového poháru. Dokázal jí plně využít a dojel si pro vítězství…

Jiří Hruška si Velkou cenu Frenštátu s výškou překážek 145 centimetrů opravdu vychutnal a slavil již nad posledním skokem. Už v té chvíli totiž věděl, že mu letošní vítězství nikdo nevezme. Jako jeden ze dvou jezdců nastupoval do zkráceného finálového parkuru s bezchybným kontem, navíc měl výhodnou poslední startovní pozici. Nikdo ze soupeřů nedokázal zajet finále bez shození a nejlepším výsledkem do té doby bylo osm trestných bodů. Jiří Hruška tak věděl, že i s jednou chybou se stane vítězem a v případě dvou chyb by musel být rychlejší než dosavadní lídr. Hruška však s klisnou Acoradií procválal celou trasou parkuru bez problémů a jako jediný dokončil obě části parkuru s nulou na bodovém kontě. V letošním roce se tak poprvé postavil na stupínek pro vítěze. „Měl jsem to jistě usnadněné od soupeřů, ale shodit se dá kdekoliv. Proto jsem si radši hlídal i čas,“ popsal jezdec.

Během Velké ceny se odehrál také souboj mezi dvěma nejvýše postavenými jezdci v žebříčku, Markem Klusem a Rudolfem Doležalem. Oba postoupili do finále s jednou chybou, kterou i při druhé jízdě zopakovali. Lepšího času však dosáhl Marek Klus, který si tak nejen pojistil celkové vedení po šestém kole, ale dojel si s Cradem von Wichenstein pro druhou příčku v hlavní frenštátské soutěži. Třetí pak skončil Rudolf Doležal a Pegy Sue. – Kromě Hrušky byl v základním kole bezchybný ještě Jan Zwinger a Casper 3. Nově vzniklá dvojice však nepředvedla ve finále stejně vydařený výkon a nakonec skončila pátá za Janem Studničkou s Datasys Crocodile Dundee.

Velké ceně tradičně předcházela dvě finále, a to Amateur Tour a Czech Junior Cupu. V obou případech o vítězi rozhodlo rozeskakování. Mezi amatéry se podařilo hned devíti startujícím dokončit parkur stupně ZL (110 cm) bez shození. V rozeskakování se nejvíce dařilo domácí Janě Gračkové s koněm Sympatika Adamantino. Tato dvojice jako jediná dokončila v čase pod 40 vteřin, navíc bezchybně. Druhá se umístila Daniela Potyszová a Casillas 1 před Denisou Škanderovou s klisnou Quastina. Před juniorskou soutěží přišly dešťové přeháňky, ale nakonec se však počasí umoudřilo. Přesto z kraje soutěže nikdo nedokončil bez shození a dlouho se čekalo na bezchybný výkon. Ten předvedla až sobotní vítězka stylové soutěže Nina Kaločová a Ebony. Jejich výkon ihned napodobila Hana Dostálová a Eldoradovan´t Polderhof. K nim se přidala ještě nejmladší účastnice soutěže Lucie Kumarová s It´s Magic Wonderland. Nikdo z tria nedokázal překonat trasu rozeskakování bezchybně a všechny jezdkyně inkasovaly 4 trestné body. Nejrychleji se do cíle dostala Nina Kaločová, díky čemuž zvítězila před Lucií Kumarovou a Hanou Dostálovou.

Frenštátští nezapomněli ani na doprovodný program, o nějž se postaraly soutěže pro děti na pony „pony games“, které mohli příchozí vidět letos již v Martinicích. Dva týmy se utkaly při čtyřech odlišných hrách a uvolnily tak atmosféru před Velkou cenou.

Český skokový pohár zůstane na Moravě i v rámci sedmého kola. To se totiž uskuteční ve dnech 24. – 26. července v Opavě. Ještě před tím bude možné zhlédnout zkrácený televizní záznam Velké ceny Frenštátu, který odvysílá Česká televize na kanálu ČT Sport ve středu 1. 7. od 13.20 hodin, ve čtvrtek 2. 7. od 7.30 hodin a v sobotu 4. 7. od 9.55 hodin. Pro další informace klikněte na webové stránky www.ceskyskokovypohar.cz.