Otevřít seznam měst

JAN ŠTĚTINA VÍTĚZEM NOČNÍ VELKÉ CENY PTÝROVA 2017



Vrcholem 7. mítinku Českého skokového poháru 2017 byla eLED.cz Velká cena Ptýrova, která se jela v sobotu 19. srpna již tradičně ve večerních hodinách pod světly reflektorů. Do soutěže nastoupilo 25 dvojic a jen 3 z nich v základní části nechybovaly…

Dvě postupující dvojice do finále hlavní soutěže dokonce měly na svém kontě 8 trestných bodů a polovina z TOP10 tak byla zatížena 4 body za jednu chybu. Mezi nimi nechyběl ani Jan Štětina, který jak s Verdim-S, tak s Benitem-S smolně chyboval až na posledním skoku. S Verdim-S do závěrečné části nastupoval hned jako první a napodruhé s ním předvedl precizní jízdu. Těžko by jej v tu chvíli napadlo, že bude jediným, kdo tento zkrácený parkur dokončí bez penalizace.

Chybu v obou dvou parkurech si připsal Aleš Opatrný s Apolem a jak se u něj dalo očekávat, měl ze všech nejrychlejší čas, což mu dávalo šance na umístění mezi dekorovanými. Na stupně vítězů ovšem aspirovali především jezdci s nulou na bodovém kontě při vstupu do finále. Prvním z nich byl Jiří Papoušek s Dukatem VTH, ale po chybách nakonec pokračování vzdal. Obhájce loňského vítězství Marek Klus s Carisonem zaváhal dvakrát a propadl se až na konečné 4. místo. Posledním, kdo mohl strhnout vítězství na svoji stranu, byl Jiří Skřivan na Flying Star 1. I v jeho případě přišla penalizace. Jelikož byla pouze jedna, v cíli měl shodný počet trestných bodů jako Jan Štětina. Čas měl ale o sekundu a půl pomalejší, což jej zařadilo na druhé místo. Aleš Opatrný se nakonec mohl radovat z třetí příčky. Ten měl stejně jako Marek Klus v součtu 8 trestných bodů, čas měl však přesně o sekundu rychlejší.

Dva jezdci postoupili do finále se dvěma koňmi. Druhý svěřenec Jiřího Papouška, Datasys Djumper, inkasoval podobně jako Opatrný v každé části jednu chybu a díky finálovému času 63,06 sekundy se zařadil na pátý řádek výsledkové listiny. Jan Štětina s Benitem-S nasbíral celkem 12 trestných bodů a v kombinaci s časem z druhého parkuru si dojel pro cenu za šesté místo.

Během sobotního programu na Ptýrově proběhly mj. i všechny tři rámcové seriálové soutěže Českého skokového poháru. V dílčím finále Amateur Tour nečekaně do rozeskakování postoupily pouze dvě dvojice. Jaroslav Vábek s Dekameronem v něm udělal jednu chybu, a tak Hana Dastychová v sedle Fatimy 15 mohla jet na jistotu. To však neudělala a nasadila svižné tempo. Svého soupeře v cíli předstihla o 9 desetin sekundy. Co je však důležitější, dojela s čistým kontem, a tak zcela zaslouženě zvítězila. Tím si také upevnila vedoucí pozici v průběžném pořadí seriálu amatérských jezdců.

Zcela opačný průběh mělo dílčí finále Czech Junior Cupu, kdy se do rozeskakování probojovalo hned 15 soutěžících. Pět z nich pak bezchybný výkon zopakovalo i v závěrečné části soutěže. Čistou a zároveň nejrychlejší jízdu předvedla Valentýna Kuková s Vidarou, jejíž čas byl 34,11 sekundy. Jen o vteřinu za ní zaostávala Anna Helebrantová s koněm Epo Van De Achterhoek Z. O další půl sekundy pomalejší byla Anna Lani Novak s Tavetou-HS, ale stále se řadila mezi velmi rychlé dvojice, které ostatním soupeřům nadělili i více než 3 vteřiny.

Kategorie U25 se jela s následným rozeskakování. Do něj pokračovalo 10 účastníků. Sandra Tomaidesová s Princess 4 protnula cílovou čáru v čase 34,11 sekundy a na jejím kontě nepřibyl ani v tomto případě žádný trestný bod. Nejvíce se jí přiblížila se sekundovou ztrátou Žaneta Pokorná se Zulianthou Fortunou. Trojici na stupních vítězů doplnila Andrea Halíková, jež si pro pomyslný bronz dojela s Goodwins 007.

Záznam eLED.cz Velké ceny Ptýrova odvysílá Česká televize ve středu 23. srpna od 13.25 hodin na programu ČT Sport. Kompletní výsledky najdete na www.ceskyskokovypohar.cz.