Otevřít seznam měst

DESÁTÁ ZASTÁVKA ČESKÉHO SKOKOVÉHO POHÁRU VE FRENŠTÁTU



V rámci letošního 15. ročníku Českého skokového poháru proběhnou již pouze tři mítinky. Než se dění přesune do dějiště velkého finále v Olomouci, čekají jezdce a koně zastávky ve Frenštátu pod Radhoštěm a v Hořovicích na Berounsku…

Frenštátské kolo proběhne ve dnech 9. až 11. září. Tradičním vrcholem bude nedělní Velká cena, která se tentokrát pojede na stupni obtížnosti ST**, tedy s výškou překážek do 140 centimetrů.

V loňském roce nenašel přemožitele ve Velké ceně Frenštátu Jiří Hruška s klisnou Acoradia-MX i 2M a ani letos v seznamu startujících nechybí. Hned za ním se pak umístily další dvě ikony Českého skokového poháru, tedy aktuálně vedoucí muž žebříčku Marek Klus, a loňský vítěz finále Rudolf Doležal. Právě Rudolf Doležal si díky dobrému umístění z Velké ceny Plzně konané před necelými dvěma týdny zajistil dostatek bodů, aby se vrátil v průběžném hodnocení mezi elitní čtveřici, která postoupí do velkého finále se střídáním koní. Velmi rád by se v ní udržel, aby se v olomouckém finále pokusil obhájit loňské prvenství. Aktuálně se na nejvyšších příčkách pohárového žebříčku pohybují Marek Klus, Jaroslav Jindra, Rudolf Doležal, Jiří Papoušek a Jiří Luža, přičemž poslední tři zmínění jezdci mají shodný počet bodů. Bude tak napínavé sledovat, kdo bude v boji o udržení úspěšný. Navíc z takzvaných pozic pod čarou může zaútočit ještě několik jezdců, jako např. Aleš Opatrný, Jan Štětina, Jiří Hruška či Ladislav Arient. Svoji roli bude hrát jistě taktika, a tak zatímco někteří jezdci budou doslova honit každý pohárový bod, jiní budou šetřit síly na poslední dvě kola. To předfinálové v Olomouci bude navíc prémiově bodované.

Na seznamu startujících přihlášených do Velké ceny Frenštátu najdeme z moravských jezdců vedle Jiřího Hrušky také Marka Hentšela, Reného Olškáka či Veroniku Jelínkovou. Asi nejdál to bude mít ze severních Čech do Frenštátu Jan Chýle, který si s sebou přiveze do hlavní soutěže dva koně.

Součástí závodů budou samozřejmě také další kola seriálu Amateur Tour, Czech Junior cup a letošní novinky pro jezdce do 25 let s názvem U25.  V soutěži Amateur Tour loni ve Frenštátě zvítězila domácí Jana Gračková a Symaptika Adamantino. Na startovní listině však nebude vedle domácích chybět ani Dana Pinkavová, Wanda Harnolová či Monika Václavíková. Právě tyto tři jezdkyně figurují v elitní desítce prozatímního bodování. V Czech Junior Cupu letos již dobrou formu několikrát ukázala Vanda Tmějová, která se na pěkné výkony z první části sezony pokusí navázat právě ve Frenštátu pod Radhoštěm. Vedle své klisny Žilien Taurus Trans se představí ještě s koněm Hektor 4. Dále je nahlášená s dvojicí koní Pavla Benešová či Natálie Kreislová. Tradiční účastnicí frenštátského kola je také Lucie Kumarová, která si v loňském roce dojela pro druhé místo.

Ve Frenštátě pod Radhoštěm se začne závodit v pátek dopoledne, a to od nižších soutěží. Celkem se uskuteční patnáct soutěží. Tou poslední bude zmiňovaná Velká cena, jež je na programu v neděli po 14. hodině. Aktuální informace týkající se nejen tohoto frenštátského kola naleznete tradičně na stránkách pořadatele s adresou www.ceskyskokovypohar.cz. Na tomto místě bude možné po všechny tři soutěžní dny sledovat on-line výsledky, v neděli pak i živý on-line přenos.