Otevřít seznam měst

ČSP CREDITAS VELKÁ CENA OLOMOUCE PRO ALEŠE OPATRNÉHO



Alešovi Opatrnému se na olomouckém kolbišti daří, a tak se na něj rád vrací. Ve svém nabitém programu si našel čas na účast ve Velké ceně Olomouce, která se v rámci 5. kola Českého skokového poháru konala v neděli 23. července, a zvítězil v ní…

Přední český parkurový jezdec Aleš Opatrný přijel do Olomouce až na závěr čtyřdenního mítinku a s dvojicí koní startoval pouze ve Velké ceně sponzorované společností Creditas. „Člověk se rád vrací na místa, kde se mu podařilo zvítězit,“ konstatoval jezdec po soutěži. Vyhrál totiž na stejném místě již před necelým měsícem v Grand Prix mezinárodních závodů J&T Banka CSI3*W Olomouc. A na toto velké vítězství se mu nyní podařilo navázat.

Aleš Opatrný nejprve v základním kole s výškou překážek 145 centimetrů jednou chyboval s klisnou Exclusives Look At Me, a to v trojskoku, který jezdcům dělal největší problémy. Při druhé jízdě Opatrný sedlal Apola a dokončil nejen bezchybně, ale také nejrychleji. Pojistil si tím účast ve finále a navíc si v něm zajistil výhodnou pozici na konci startovní listiny.
Ve finále se představilo deset nejlepších jezdců ze základního kola, přičemž pětice jezdců postoupila tzv. s čistým kontem. A přestože to zprvu tak nevypadalo, nakonec se přece jen o první příčky rozhodovalo právě mezi bezchybnými. Dlouhou dobu totiž vedl slovenský jezdec Ján Cigán starší se 4 trestnými body, které inkasoval v základním kole. V závěru finále však tři účastníci udrželi v obou částech soutěže bezchybné skóre a rozdělili si mezi sebou jednotlivé stupně vítězů.

Jako první se podařilo zajet dvakrát bezchybně nově úřadující mistryni České republiky v ženské kategorii, Lucii Strnadlové s Carinou 6. Její čas však následně překonal nakonec druhý Jan Štětina s koněm Benito-S. Nejen bezchybně, ale ze všech finalistů nejrychleji dokončil až poslední startující.  Aleš Opatrný a Apolo slavili vítězství s náskokem téměř čtyř vteřin na Štětinu. „Podařilo se mi najet dobře tři skoky, krásně mi to vycházelo z obratů,“ popsal později vítěz. „Navíc jsem ubral v distanci na poslední překážku jeden cvalový skok, u Apola jsem si to mohl dovolit,“ doplnil.
Lucie Strnadlová slavila během dne také úspěch v soutěži U25 pro jezdce do pětadvaceti let. S koněm Fall River Blue VDL dokončila po rozeskakování na třetí pozici. Lepší byla druhá Veronika Jelínková s koněm Forever a pro vítězství si po velmi dobré jízdě dojela Tina Šalková na Digerovi.

V dílčí finálové soutěži Czech Junior Cupu se tentokrát dařilo více jezdcům mladší věkové kategorie do 15 let. Na stupni vítězů se shodou okolností sešli tři letošní medailisté z národního šampionátu. Pro první místo si s velkým náskokem téměř šesti vteřin dojela Valentýna Kuková a Vidara. Tato dětská mistryně porazila na druhém místě zlatou medailistku mezi mladšími juniory, Kateřinu Svěrákovou s Arven 3. Elitní trio doplnila pěknou jízdou Kateřina Matušková a F.Triomf.

Záznam Velké ceny Olomouce odvysílá Česká televize na programu ČT Sport ve středu a v neděli vždy po 13. hodině v pravidelném bloku jezdeckých pořadů. Český skokový pohár se z Moravy přesouvá opět do Čech, a to konkrétně do středočeských Zduchovic poblíž Kamýku nad Vltavou. Na velkém a velmi kvalitním kolbišti se jezdci představí ve dnech 3. až 6. srpna. Pro aktuální informace sledujte internetové stránky seriálu s adresou: www.ceskyskokovypohar.cz.