Otevřít seznam měst

PÁTOU ZASTÁVKOU ČESKÉHO SKOKOVÉHO POHÁRU JE LITOMYŠL



Již popáté se během 15. ročníku Českého skokového poháru potkají přední čeští parkuroví jezdci, aby ve dnech 2. – 5. června 2016 poměřili kondici svoji i svých koní na kolbišti v Suché u Litomyšle. Přehledy startujících slibují výbornou podívanou.

Pár dní před zahájením dalšího skokového mítinku domácí parkurové extraligy konaného s podporou města Litomyšl a Pardubického kraje se již můžeme podívat na jména účastníků, která zajistí nejen ve vrcholné Velké ceně Litomyšle velmi kvalitní sport. Hlavní soutěž, jež se uskuteční tradičně v neděli odpoledne, se představí tři jezdci z elitní pětice pohárového žebříčku. Vedoucí Marek Klus bude na parkuru stupně T* (145 centimetrů) sedlat dva svěřence, stejně jako průběžně třetí Jaroslav Jindra. Právě tento jezdec se společně s Qentinem Donth-M stal loňským vítězem Velké ceny Litomyšle a před pár dny vybojoval druhé místo v předešlé Velké ceně Kolína konané v Němčicích. Nepochybně tak bude opět jedním z favoritů. Domácí závody si nenechá samozřejmě ujít vítěz loňského finále Rudolf Doležal. Ten je aktuálně na 5. místě průběžného pořadí seriálu se ztrátou tří bodů na Aleše Opatrného a čtyř na zmíněného Jaroslava Jindru.

Z dalších jmen je třeba zmínit taktéž úspěšného jezdce z poslední Velké ceny Miloslava Příhodu. Ten se pokusí navázat na třetí místo nejen z Němčic u Kolína, ale také to loňské Litomyšle. Miloslav Příhoda se po mezinárodních závodech CIC3* ve všestrannosti konaných během uplynulého víkendu se tak opět vrací do skokového sedla. V Litomyšli se dále představí plzeňské duo Jiří Luža a Jan Štětina. Druhý zmiňovaný si letos připsal vítězství ve Velké ceně Brna, a tak bude jistě zajímavé sledovat, zda se mu podaří na tento úspěch navázat.

V rámci Amateur Tour ani toto kolo nevynechá vedoucí jezdkyně Alžběta Ducká.  V Litomyšli je o tuto soutěž pravidelně zájem a nejinak tomu bude ani letos. O nedělní finále se tak bude v kvalifikačních soutěžích hodně bojovat, neboť počet přihlášených převyšuje finálovou pětadvacítku. Stejně tak litomyšlské kolo si nenechá ujít Kateřina Kubrická, která dosud nasbírala nejvíce bodů v novém seriálu U25 pro jezdce do 25 let. I tato jezdkyně dosud nevynechala žádné kolo. Na startu však nebude chybět nikdo z elitní pětky, tedy: Michal Žilinský, Barbora Tomanová, Nina Kaločová a Michaela Refková. V Czech Junior Cupu se zřejmě nedočkáme nejvíce bodujících jezdců v dosavadním průběhu, naopak se na závodech můžeme těšit na některé z adeptů na letošní mistrovství Evropy – například Františka Stružinského a Kateřinu Kučerovou.

Skokový program Velké ceny Litomyšle pod záštitou hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického, Ph.D. začne už ve čtvrtek 2. června a během čtyř dnů proběhne celkem 18 soutěží. Pro aktuální informace klikněte na webové stránky pořadatele, které naleznete pod odkazem www.ceskyskokovypohar.cz. V neděli od 9.00 hodin poběží na této adrese tradičně živý internetový přenos.