Otevřít seznam měst

Ohlédnutí za 13. ročníkem Českého skokového poháru



Datum konání:
1.1.2015

Český skokový pohár má za sebou v roce 2014 již svůj 13. ročník, během kterého se uskutečnilo celkem 11 Velkých cen. Pojďme si společně připomenout jeho průběh od začátku až do konce prostřednictvím krátkého video souhrnu.

Vítěz ČSP 2014 Marek Klus. Foto Kateřina Návojová

Vítěz ČSP 2014 Marek Klus. Foto Kateřina Návojová

V prvním kvalifikačním kole v Martinicích na Příbramsku dokázaly jen dvě dvojice překonat bezchybně jak základní kolo, tak finálový parkur Velké ceny. Aleš Opatrný se Zandirem pak finále překonal nejen bez trestných bodů, ale také ve skvělém čase. Od druhého Jakuba Novotného s Perrym 1 jej dělilo 8 sekund a první kolo Českého skokového poháru tedy patřilo Alešovi Opatrnému.

Hned tři jezdci postupovali při Velké ceně Brna, která druhým rokem hostovala na olomouckém kolbišti, ze základního kola do finále s čistým kontem. Finálovou jízdu bez shození absolvoval pouze Jiří Papoušek s Cornadou-K, a zvítězil tak v druhé kvalifikaci. Nejvyšší bodový zisk do seriálu však zaznamenala Denisa Bittnerová, protože Jiří Papoušek do poháru přihlásil klisnu Jenifer 4, se kterou do finálového parkuru nepostoupil.

Velká cena Ostravy musela být pro nepřízeň počasí odsunuta na pozdější termín. Pojďme se tedy rovnou podívat do Ptýrova, kde se koncem května jela Velká cena Kolína. I tam počasí významně ovlivnilo průběh závodů. Přesto příznivci parkurového skákání o vrchol tohoto sportovního mítinku nepřišly. Tentokrát si body za vítězství připsal Jiří Hruška s Mr.Vox Agromarket H+B, který byl ve finále hlavní soutěže nejrychlejší ze čtyř bezchybných dvojic. 

Další kvalifikační kolo fanoušky domácí parkurové extraligy zavedlo do Litomyšle, přesněji do nedaleké Suché. O vítězi Velké ceny nakonec rozhodoval finálový čas. Dvojice, které měly na svém kontě po základní i finálové jízdě nulu, byly totiž hned tři. Nakonec vítězného Jiřího Papouška s valachem Falco Union dělilo od druhého Jiřího Skřivana s klisnou Kallisto jen 41 setin sekundy.

Koncem července přivítal jezdce v podhůří Beskyd areál Tělovýchovné jednoty Slovan ve Frenštátu pod Radhoštěm. Velká cena byla napínavá do samého konce. Jiří Hruška s Carethagem Z přišel o vítězství až smolnou chybou na posledním skoku. Jeho čas by jinak na nejvyšší příčku jistě stačil. Otevřel tak dveře k vítězství Marku Klusovi s Al Cemberem Eurobit, který si po čisté jízdě připsal nejvyšší bodový příděl.

Středočeské Zduchovice hostily Český skokový pohár poprvé v historii. Druhé vítězství v letošní sérii a cenné body nakonec vybojoval Aleš Opatrný se Zandirem, ačkoliv se do finále probojoval z posledního postupového místa, s jednou chybu ze základního kola. Bezkonkurenční čas a čistá jízda ale nakonec znamenala prvenství, jelikož všichni po něm jdoucí jezdci chybovali. 

Atraktivní noční Velká cena Ptýrova přilákala 31 dvojic a finálových deset se postavilo na start ve 23 hodin. Díky precizní i rychlé jízdě plné odvážně zkracovaných obratů nakonec vyhrál Aleš Opatrný se Zandirem a dosáhl s tímto koněm pohárového „hattricku“. Na druhého Josefa Pařenicu nasbíral náskok téměř 9 sekund.

Na plzeňském deštěm skrápěném kolbišti viděli diváci velmi vyrovnané základní kolo Velké ceny. Bylo tedy jasné, že finále bude plné napínavých okamžiků. Aleš Opatrný se Zandirem mohl dosáhnout na čtvrtou výhru v letošním poháru. Základní kolo sice zajel s jednou chybou, ale ve finále opět předvedl vynikající výkon a čekal tedy, jak si s parkurem poradí soupeři. Jiří Luža na Land Rebelem-S přicházel do kolbiště s nulou z úvodní části a dokázal udržet nervy na uzdě. Ani jednou nechyboval a stal se díky tomu vítězem Velké ceny Plzně.

Velká cena Opavy byla předposledním kvalifikačním kolem. Letos kvůli budování nového kolbiště v opavských Kateřinkách hostovala v areálu Equine Sport Centra Olomouc. Na sobotním programu ovšem byla i náhradní soutěž za zrušenou Velkou cenu Ostravy, která nakonec nemohla proběhnout ani v odloženém srpnovém termínu. V sobotní vrcholné soutěži nakonec dokázala zajet čisté základní kolo i finále jediná jezdkyně. Byla jí Kateřina Kubrická s klisnou Šejnou 1. Po zásluze tedy toto kolo Českého skokového poháru vyhrála. Nedělní Velká cena Opavy mohla patřit Josefu Kinclovi s hřebcem Cascarem. Řadili se totiž mezi dvě dvojice, kterým se podařilo překonat oba parkury bez trestných bodů. To by ale součástí druhé dvojice nesměl být Aleš Opatrný. S Acovarem zajel fantastické finále a Josefovi Kinclovi unikl ve výsledkové listině o více než 7 sekund. Dočkal se tak čtvrtého vítězství v letošní sérii kvalifikačních kol skokového poháru.

Poslední body si jezdci měli možnost připsat v Hořovicích při sobotní Velké ceně. Výsledky mohly ještě výrazně zamíchat pořadím i obsazením čtveřice pro velké nedělní finále. Jediným jezdcem, který měl jistotu účasti díky obrovskému bodovému náskoku, byl Aleš Opatrný. Ze svého sobotního výkonu se radoval hlavně Marek Klus, který si nakonec zajistil účast ve finále. Naopak Denisa Bittnerová, která se celou sezonu pohybovala na předních příčkách, o účast ve finále přišla. Jezdcům, kteří bojovali v sobotu o pohárové body, doslova vyfoukl první místo ve Velké ceně Josef Kincl s Cascarem. Složení finálové čtveřice tím ale nijak neovlivnil. 

Prosluněná neděle přinesla vyvrcholení všech třech seriálových soutěží. Na start finále Equiservis Amateur Tour se postavilo dvacet nejlepších jezdců z kvalifikačních kol. Deset bezchybných dvojic se probojovalo do rozeskakování, přičemž nejrychlejší ze třech čistých jízd v něm předvedla Karolína Javorská na koni Singapore a dosáhla tak na celkové vítězství v Equiservis Amateur Tour 2014. Finále Czech Junior Cupu rozdělilo jezdce dle věku do dvou samostatných soutěží. Děti od 12 do 15 let čekal parkur vysoký do 120 centimetrů. Deset nejlepších dvojic postupovalo do superfinále a i mezi nejmladšími jezdci se bojovalo do poslední chvíle. Celkové první místo v této kategorii Czech Junior Cupu si odnesla Pavla Benešová a Asteres, před druhou Sofií Najmanovou se Stardanem a třetím Robinem Johanovským s Ergon Ter Zoetendale. Junioři ve věku od 16 do 18 let změřili své síly ve finále postaveném na výšce do 130 centimetrů. Princip byl stejný jako u dětí, kdy do superfinále postoupilo deset nejlepších dvojic ze základního kola. Přemožitele nakonec nenašla Nina Kaločová s Ebony. Druhou příčku obsadila Kateřina Málková a třetí skončil Václav Nágr.

Vrcholem celého seriálu bylo Grand finále pro čtyři nejlepší jezdce se střídáním koní. Hned dva jezdci nezvolili pro tuto soutěž své koně. Aleš Opatrný si vypůjčil Baloua 1 Luďka Smahy a Marek Klus sedlal Good Girl, jíž jsme pravidelně vídali pod vedením Ludvíka Jandourka. Parkury se střídáním koní přinesly napětí téměř do posledních okamžiků a finále bylo plné zvratů. Téměř každou jízdou došlo k nečekanému posunu a karty se neustále obracely, až nakonec došlo stejně jako v loňském roce na sčítání časů, aby bylo rozhodnuto mezi Markem Klusem a Jiřím Skřivanem. Ti měli po čtvrtém kole shodný součet bodů, ale čas mluvil ve prospěch Marka Kluse, který tak prožil svůj životní sportovní úspěch a stal se vítězem třináctého ročníku Českého skokového poháru. Druhý skončil Jiří Skřivan, třetí Aleš Opatrný a čtvrtý Josef Pařenica. V roce 2015 čeká Český skokový pohár řada novinek. Po několika letech se např. rozroste na 12 závodů. Nezapomeňte tak alespoň některé z nich navštívit osobně a ostatní sledujte prostřednictvím pravidelných televizních přenosů. Na viděnou ve 14. sezoně české parkurové extraligy!