Otevřít seznam měst

MAREK KLUS VÍTĚZEM ČSP VELKÉ CENY PTÝROVA 2016



Jen jedna jediná soutěžní dvojice dokázala překonat základní i finálový parkur noční eLED.cz Velké ceny Ptýrova 2016 bez trestných bodů. Tvořil jí Marek Klus s Carisonem, který si tak pojistil vedoucí pozici v žebříčku Českého skokového poháru…

Dlouho to přitom vypadalo, že se nikomu z 35 účastníků nepodaří projít celou tratí ptýrovské Velké ceny bez shození. Až osmnáctý startující Daniel Uleščenko s Moon Rayem dokončil bez chyby, pouze s 1 trestným bodem za překročení časového limitu. Jednatřicátý šel na start Marek Klus s Carisonem a jako první projel cílem s nulou na bodovém kontě. Hned poté se to samé povedlo Jaroslavu Jindrovi na Quentinovi Donth-M. Jelikož však byl o pár desetinek sekundy pomalejší, nastupoval do finálové části soutěže z druhé pozice – tedy druhý od konce z desítky postupujících.

Napodruhé bylo bezchybných dvojic již o něco více. Zařadili se mezi ně Tereza Mücková s Control Me Karsit a Jiří Papoušek s Jenifer 4, kteří měli z úvodu závodu 4 trestné body za jednu shozenou překážku. A právě Jiří Papoušek se ujal vedení díky rychlému času 45,45 sekundy. Na tom se nic nezměnilo ani po jízdě Jaroslava Jindry, jelikož ten pro změnu s Quentinem Donth-M inkasoval 4 trestné body ve finále a měl v něm delší čas, což ho zařadilo až za Jiřího Papouška. Marek Klus tak věděl, že pokud i tentokrát dokončí čistě, stane se vítězem. Zvolil proto o něco rozvážnější tempo, ale vyplatilo se mu to. Dvěma precizními jízdami si zaslouženě dojel pro vítězství a v průběžném pořadí Českého skokového poháru již vede s výrazným náskokem na ostatní soupeře. Marek Klus má po osmi kolech 66 bodů, zatímco druhý Jaroslav Jindra 39, třetí Aleš Opatrný 36 a čtvrtý Jiří Hruška 35 bodů. „Carison skákal naprosto v pohodě a tak jsem ani neměl důvod riskovat nějakými kratšími nájezdy. – Šel jsem na jistotu, abych byl alespoň do třetího místa, ale štěstí bylo na naší straně a zvítězili jsme,“ uvedl Marek Klus krátce po skončení vrcholné soutěže, což bylo zhruba půl hodiny před půlnocí.

Přes den na ptýrovském kolbišti proběhlo několik rámcových soutěží, včetně dílčích finále přidružených seriálů Českého skokového poháru. V Amateur Tour se hned 11 dvojicím podařilo překonat základní finálové kolo na výšce 110 centimetrům bezchybně, a tito jezdci se utkali o vítězství v rozeskakování. I přes vyšší počet startujících se s nulou na kontě dostaly do cíle pouze tři dvojice. Nejvíce padal poslední skok, který připravil o vítězství hned dvě jezdkyně, jejichž čas by jinak stačil na první příčku. Nakonec stejně jako při posledním kole ve Zduchovicích, i tentokrát si pro vítězství dojela Leona Chladníčková s klisnou Cinderella Z. O více jak tři vteřiny porazila druhou Martinu Svobodovu s Casey a Adélou Liškovou s Great Fun.

V základním kole Czech Junior Cupu (120/125 cm) se pouze šesti účastníkům podařilo překonat všechny nástrahy parkurů bez trestných bodů, z toho čtyři patřili do mladší věkové kategorie. V rozeskakování se skvěle představila Adéla Bubeníková a Arosa. Jezdkyně projela trasu nejen velmi rychle, ale zvolila také mnoho riskantních nájezdů. Na to nikdo z pěti soupeřů nedokázal odpovědět a Adéla Bubeníková zaslouženě zvítězila. Druhé místo získal také po bezchybné jízdě František Stružinský a Bel Canto Hradiště, zatímco třetí skončil Tomáš Plšek a Anky.

Kompletní výsledky najdete na adrese www.ceskyskokovypohar.cz, kde bude během několika málo dnů umístěn i video záznam sobotního on-line přenosu. Půlhodinový sestřih Velké ceny Ptýrova, ale také předešlé Velké ceny Zduchovic odvysílá Česká televize na programu ČT Sport ve středu 24. srpna od 12.50 hodin.