Otevřít seznam měst

JEDENÁCTÁ VELKÁ CENA ČSP V HOŘOVICÍCH KRÁTCE PŘED FINÁLE



O napínavé boje se postará další kolo extraligové soutěže Český skokový pohár. To se uskuteční již ve dnech 14. až 18. září, tedy jen pár dní po skončení předešlé části seriálu ve Frenštátu. Hořovice jsou poslední zastávkou před finále v Olomouci…

V rámci Velké ceny Hořovic se uskuteční pětidenní skokové závody zahrnující 20 soutěží. Tou vrcholnou bude parkur na stupni obtížnosti T*, tedy s výškou překážek do 145 centimetrů. Stejně jako i další kurzy soutěží jej připraví zahraniční stavitel Klaus Holle. Na startu Velké ceny Hořovic se z elitní desítky dosavadního bodování sejde až devět jezdců!

Jistou účast ve velkém olomouckém finále, kde si nejlepší čtyři jezdci mezi sebou vystřídají koně, má pouze Marek Klus, který tak nechá své stájové svěřence odpočívat a podívá se až do Olomouce. To však není případ aktuálně třetího Jiřího Hrušky, který výrazně bodoval po třetím místě ve Frenštátě. Velmi rád by se i on dostal do finále, proto se vydává z Opavy až do dalekých Hořovic na Berounsku, a to se svými dvěma nejlepšími koňmi, kterými jsou Sapril Aristo Z a Acoradia-MX i2M.

Zatímco Marek Klus má na kontě 79 bodů, rozdíl mezi druhým a devátým místem je pouze 10 bodů. Velmi tak bude záležet na výkonech jezdců v rámci posledních dvou Velkých cen – té hořovické, a poté ještě olomoucké. Na startu Velké ceny v Hořovicích se představí i aktuálně druhý Jaroslav Jindra a čtvrtý Rudolf Doležal, obhájce loňského vítězství ve finále. Dále bude o finálovou čtveřici usilovat z páté dělené příčky Jiří Papoušek i Jiří Luža, stejně jako aktuálně osmý Jan Štětina, devátý Ladislav Arient a desátý Jan Chýle. Ve hře je i účast Aleše Opatrného, jenž figuruje na sedmém řádku pohárového žebříčku.

Početná startovní pole budou k vidění i předešlé dny. V rámci Amateur Tour jsou připraveny pro jezdce tři kvalifikace do nedělního finále, které se letos poprvé pojede na úrovni L**, tedy na překážkách 120 centimetrů vysokých. Chybět nebude plzeňská vítězka Petra Miki Civišová, z elitní desítky pak odstartuje i Alžběta Ducká či Barbora Zikmundová.

Mnoho startujících se sejde také v rámci kvalifikačních soutěží Czech Junior Cupu, které probíhají ve čtvrtek a pátek. Nechybí početná mělnické ekipa s Denisou Vegrichtovou, Markérou Mikovou či Eliškou Hasnédlovou. Stejně tak se představí v letos velmi dobré formě Anna Lani Novak. V dětském žebříčku jezdců 12 až 15 let je vysoko také domácí Linda Portychová. Ze starších jezdců ve věku 13 až 16 let se vedle Denisy Vegrichtové můžeme těšit na Petra Dajbycha či Jiřího Skřivana mladšího.

Součástí těchto závodů je i již tradiční dvoukolová soutěž družstev, která se letos uskuteční během soboty a neděle. Její dotace je rovných 100 tisíc korun! V neděli bude úplně první soutěží, po níž bude následovat finále Amateur Tour, Czech Junior Cupu a o vyvrcholení se postará jedenáctá Velká cena Českého skokového poháru.

Na internetových stránkách www.ceskyskokovypohar.cz bude možné tradičně po celou dobu konání závodů sledovat on-line výsledky, v neděli pak i televizní on-line přenos.