Otevřít seznam měst

ČESKÝ SKOKOVÝ POHÁR MÍŘÍ DO SUCHÉ U LITOMYŠLE



Domácí parkurová extraliga pod značkou Český skokový pohár zamíří ve dnech 8. až 11. června do Suché u Litomyšle, kde se koná jeho jediná zastávka na území východních Čech. Díky poloze areálu jsou tyto závody oblíbené mezi jezdci z Čech i z Moravy…

Počty přihlášených jezdců a koní jsou i letos hodně vysoké.  Celkový počet startů v 18 soutěžích konaných během čtyř dnů by se mohl přiblížit k rovné tisícovce! V nedělní Velké ceně na stupni obtížnosti T* s výškou překážek 145 centimetrů by se mělo představit více jak třicet jezdců. V čele dosavadního bodování Českého skokového poháru je shodou okolností hlavní pořadatel čtvrtého kola Jiří Skřivan. Ten si tyto závody nenechá ujít ani v roli jezdce a bude jedním ze startujících nejen ve vrcholné soutěži celého mítinku. V té by měl sedlat svoji úspěšnou klisnu Flying Star 1, s níž sbíral body v Brně i v Hradištku u Sadské, kde se konala před několika málo dny Velká cena Kolína.

Pouhý jeden bod na Jiřího Skřivana v aktuálním žebříčku po třech uskutečněných kolech Českého skokového poháru ztrácí Marek Klus. Také jeho diváci uvidí na závodech v Suché u Litomyšle. Vítězství z loňského roku nebude obhajovat Jiří Luža s Benitem-S, neboť tohoto koně plzeňské stáje Schneider jezdí v současně době Jan Štětina. Jeho kromě s Benitem-S uvidíme v Grand Prix také se Zentem-S. Mnohem čerstvější obhajoba čeká Jana Chýleho, který se svým svěřencem Cool Paradisem vyhrál předešlé pohárové kolo v Hradištku. Jistě bude chtít všem dokázat, že se nejednalo o náhodný výsledek – i když to bylo jeho historické prvenství v rámci hlavních soutěží tohoto seriálu. O letošní druhé vítězství ve Velké ceně ČSP se pokusí také Zdeněk Žíla s Dominkou B, jenž nenašel přemožitele při prvním mítinku v Brně Veveří. Na startovní listině však můžeme najít i celou řadu dalších zvučných jmen, která jsou z minulosti ověnčena řadou prvenství. Jsou to např.: Rudolf Doležal, Jiří Hruška, Jiří Papoušek, Josef Pařenica, Barbora Tomanová a další.

Neodmyslitelnou součástí Českého skokového poháru jsou tři rámcové seriály. V uzavřených kvalifikačních soutěžích při Amateur Tour se představí více jak čtyřicet dvojic, a tak bude poměrně náročné proniknout do elitní finálové pětadvacítky. Kvalifikace pro tyto amatérské jezdce jsou vypsány na čtvrtek a pátek, finále na parkuru stupně obtížnosti ZL (110 cm) se uskuteční v sobotu.
Během nedělního programu jsou vypsané vedle úvodní otevřené soutěže a závěrečné Velké ceny ještě Czech Junior Cup a seriál U25. O obě tyto celoroční série je taktéž zájem. Pořadatelé očekávají početná a hlavně kvalitní startovní pole. Junioři se musí stejně jako Amatéři do dílčí finálové soutěže kvalifikovat, a to z pátečního a sobotního předkola. Nejlepší junioři se představí v neděli na parkuru vysokém 120, resp. 130 centimetrů, kdy mladší kategorie bude mít překážky o 10 centimetru nižší, než ta starší. Vítězství z loňska bude obhajovat Patricie Brusová. Tentokrát však bude místo koně Lord Luise sedlat duo koní Schicki Micki a Quinta 6. Chybět nebude ani trojice nejúspěšnějších jezdkyň v letošním bodování – Lucie Kumarová, Mariana Michlíčková a Anna Lani Novak.

Nejlepší jezdkyní v rámci finále seriálu U25 se v loňském roce stala Barbora Tomanová. Ta letos v seriálu pro jezdce do 25 let startovala pouze jednou v Hradištku a toto kolo vyhrála. Nepotkala se však v něm s vítězkou úvodních dvou bodovaných soutěží v Brně a v Ostravě – s Kateřinou Kubrickou. Tentokrát se tak stane, a tak bude jistě zajímavé sledovat, která z nich předvede se svými koňmi lepší formu.

Aktuální informace nejen o tomto mítinku Českého skokového poháru v Suché u Litomyšle najdete na internetové adrese www.ceskyskokovypohar.cz, kde budou průběžně publikovány startovní i výsledkové listiny. Výsledky jsou během jednotlivých soutěžních dnů k nahlédnutí i tzv. on-line verzi, v neděli pak poběží po celý den živý internetový přenos.