Otevřít seznam měst

VELKÁ CENA FRENŠTÁTU PŘINESE BOJ O POHÁROVOU TOP4



Jednou z posledních šancí získat body do žebříčků v rámci série Českého skokového poháru 2017 je Velká cena Frenštátu pod Radhoštěm. Účastníci se však letos nesjedou do podhůří Beskyd, ale do Olomouce, kde tento mítink, jež se koná ve dnech 8. – 10. září, hostuje.

TJ Frenštát pod Radhoštěm, která je organizátorem devátého kola Českého skokového poháru 2017, přistoupila během letošní sezony k rekonstrukci kolbiště. Dějištěm tradiční frenštátské Velké ceny se tak stane areál Equine Sport Centra v Olomouci, jenž byl k tomuto účelu pořadateli propůjčen.

Jedná se o jednu z posledních možností bodovat do jednotlivých seriálových žebříčků. Tomu také odpovídá velký zájem ze strany jezdců. Ovlivnit složení nejlepší čtveřice pro velké finále hlavní pohárové série se pokusí řada špičkových parkurových dvojic. Do Eurobit Velké ceny Frenštátu pod Radhoštěm s překážkami do 145 cm je přihlášen její loňský vítěz Marek Klus. Ten do Olomouce přiveze Al Cambera a Crada von Wichenstein. Konkurovat mu budou Zdeněk Žíla a Dominkou B, dvojice, jež ovládla letošní kolo v Brně a ve Zduchovicích. Oba jmenovaní jezdci jsou prozatím těsně pod finálovými příčkami. Svou pozici v TOP4 se bude snažit upevnit Barbora Tomanová. Ta je po osmém kole na děleném třetím místě a do Velké ceny se chystá s koňmi Clinton a Sorceress. Nechybí trio jezdců, které sdílí osmé místo aktuálního žebříčku: Tereza Mücková, Rudolf Doležal a Lucie Strnadlová, jež si jedno vítězství v tomto ročníku již připsala, když vyhrála s Carinou Velkou cenu Ostravy.

Dvě kola před finálovým kláním se v čele bodování drží Jiří Skřivan následovaný Janem Štětinou na druhém místě, na pozici číslo tři jsou Jan Chýle s Barborou Tomanovou. Deváté zastavení série to však může změnit.

Také v soutěži pro jezdce do 25 let takzvané U25 se sešla silná konkurence. Na parkuru s překážkami do 140 cm se představí aktuální jednička i dvojka žebříčku Kateřina Málková a Kateřina Kubrická. Chybět nebude Sára Vingrálková, která je na olomouckém kolbišti „domácí“ a sezona 2017 jí zastihla ve skvělé formě. Celkem je přihlášeno bezmála třicet dvojic.
Český skokový pohár myslí i na juniory, pro něž je vypsán Czech Junior Cup. Juniorské soutěže jsou hodnocené ve dvou věkových skupinách (12 až 15 let a 16 až 18 let) a v Olomouci se objeví nejvýše postavení jezdci resp. jezdkyně z obou kategorií Anna Lani Novak, Anna Helebrantová, Sára Finsterle, Linda Portychová a Lucie Kumarová. V početném startovním poli se představí mnoho dalších mladých nadějí českého parkurového sportu.

Celkem je během třídenního programu připraveno 14 soutěží. Vrcholy v podobě dílčího finále Czech Junior Cupu, U25 a zejména pak Eurobit Velké ceny Frenštátu pod Radhoštěm přinese neděle 10. září. Podrobnosti najdete na internetové adrese www.ceskyskokovypohar.cz, kde bude možné po celou dobu konání závodů sledovat on-line výsledky, v neděli pak také živý televizní on-line přenos.