Otevřít seznam měst

DRUHÉ VÍTĚZSTVÍ V ČSP PRO JANA CHÝLEHO Z VC OPAVY



Osmé kolo 16. ročníku Českého skokového poháru se konalo v Opavě. Jeho vrcholem byla v neděli 27. srpna Kofola Velká cena Opavy. Na jejím startu se sešli čeští i zahraniční jezdci a nejlepší formu ukázal Jan Chýle, který letos zvítězil v ČSP podruhé…

Jan Chýle sedlal svého hřebce Cool Paradise a po vítězství ve Velké ceně Kolína se letos již podruhé radoval z první pozice. V Opavě po bezchybném základním kole i finále totiž nakonec nenašel přemožitele. „Je to skvělé, člověk má vždy dobrý pocit, když vyhraje,“ popsal těsně po dojetí vítěz. „Věřit jsem začal až poté, co Jiří Skřivan (poslední startující) chyboval,“ přiznal jezdec. Jeho čas ve finále totiž nebyl nejrychlejší a hned třem jezdcům se podařilo dokončit řádově o dvě vteřiny rychleji. Nevyvarovali se však jednomu shození, které je stálo vítězství.

Pro druhé místo si dojel Přemysl Adam, který s koněm Cachas jako druhý účastník Kofola Velké ceny Opavy dokončil obě části bezchybně. Na třetí místo pak dosáhl domácí jezdec Jiří Hruška. Ten s klisnou Oridou-M předvedl nejrychlejší jízdu ve finálové části soutěže, jedna chyba jej však nakonec odsunula na třetí pozici. Čtvrtá skončila nejmladší účastnice finále Velké ceny Tina Šalková s Frascati van ter Hulst. Elitní pětici uzavřel Jiří Skřivan s Flying Star 1.

„Jednalo se o jednu z nejtěžších Velkých cen v letošním roce. Parkur byl technický a skutečně prověřil zúčastněné dvojice. Především pak finále bylo skutečně na mírách,“ popsal Jan Chýle dojem z parkuru, který připravil „kurz designer“ Petr Mašek. V jeho parkurech hrál významnou roli vedle výšky a šířky překážek i časový limit. O tom se přesvědčili především jezdci v nedělní soutěži seriálu U25 (135 cm). Hned o pět jezdců mohlo být početnější rozeskakování, ve kterém se nakonec představily pouze tři dvojice. Zbylá pětice si totiž připsala trestné body pouze za čas. V rozeskakování předvedl suverénní výkon Václav Staněk a Heartbreak ZH, kvůli omylu na parkuru této rozhodující části však na něj nakonec zbylo třetí místo. Vítězství si připsala na konto Kateřina Kubrická a Šejna 1. Jezdkyně při vstupu do kolbiště znala výsledky soupeřů a věděla, že nemusí v parkuru nikterak spěchat. Druhou pozici obsadila Tina Šalková a Diger.

Ve finálovém parkuru Czech Junior Cupu (120/125 cm) se nejlépe představila Mariana Michlíčková a Doretto. Dvojice zajela velmi rychlé rozeskakování, na což nikdo z dalších jedenácti soupeřů nedokázal odpovědět. Nicméně dosažené časy byly velmi vyrovnané a o pořadí na prvních třech místech rozhodovaly desetiny sekundy. Pro druhé místo si dojela Sára Finsterle s klisnou Elektrou a elitní trio uzavřela Anna Helebrantová na koni Epo van de Achterhoek Z.

Předposlední kvalifikační kolo Českého skokového poháru 2017 se uskuteční taktéž na Moravě, a to v Olomouci. Jednat se však bude o Velkou cenu Frenštátu pod Radhoštěm, která byla do hanácké metropole přesunuta kvůli rekonstrukci travnatého kolbiště. Termín závodů byl stanoven na 8. až 10. září. Jezdci, kteří se budou chtít představit v letošním velkém finále na konci září v Hořovicích na Berounsku, zajisté přijedou do olomouckého Equine Sport Centra bojovat o další pohárové body a dá se tak očekávat slušná účast ve všech seriálových soutěžích.

Televizní záznam Kofola Velké ceny Opavy bude možné zhlédnout na programu ČT Sport ve středu 30. srpna od 12.55 hodin, příp. v repríze v sobotu 2. září od 8.50 hodin. Po premiéře bude pořad dostupný i na iVysílání ČT. Pro aktuální informace o Českém skokovém poháru klikněte na webové stránky s adresou www.ceskyskokovypohar.cz.