Otevřít seznam měst

V brněnské Velké ceně ČSP zvítězil Zdeněk Žíla



V Brně Veveří se v pondělí 8. května uskutečnila letošní první Velká cena v rámci extraligového seriálu Český skokový pohár. Skvělou formu si tam přivezl Zdeněk Žíla. Ten totiž po nedělním vítězství dosáhl na první příčku i ve Velké ceně Brna.

„Parkury byly velmi dobře připravené. Výška překážek ve Velké ceně odpovídala vypsanému stupni obtížnosti T* s překážkami 145 centimetrů vysokými. Distance byly spíše delší, na sedm až osm cvalových skoků, a velmi příjemný trojskok. Parkur koně i něco naučil. Na začátek sezony to byla výborná volba,“ pochvaloval si vítěz Zdeněk Žíla. Ten s koněm jménem Dominka B slavil vítězství ve Velké ceně Brna, která se jela netradičně díky státnímu svátku v pondělí.

V této nejtěžší soutěži třídenních skokových závodů se sešlo velmi kvalitní startovní pole, v němž nechyběli pravidelní účastníci pohárových Velkých cen jako Marek Klus či Rudolf Doležal, nebo člen reprezentačního kádru Ondřej Zvára. Ze základního kola se do finále pro elitní desítku nakonec probojovalo pět bezchybných dvojic a dalo se tak očekávat, že mezi nimi se rozhodne o vítězi.
Jako první zopakoval bezchybnou jízdu Jiří Skřivan s koněm Flying Star. Přestože jejich jízda nebyla pomalá, nakonec jim těsně uniklo umístění mezi elitní trojicí. Suverénní jízdou si o průběžné vedení řekl sedmý jezdec na startu finále, Zdeněk Žíla s Dominkou B. Tato dvojice si udržela skvělou formu z nedělní nejvyšší soutěže a sahala po dalším cenném úspěchu. Její čas byl v té době o dvě vteřiny lepší, než měli ostatní soupeři.

Až v samotném závěru startoval Ondřej Zvára, který s koněm Chaccolan riskoval a útočil na vítězství. Bohužel přišla jedna chyba, avšak jako jediný pokořil velmi rychlý čas Zdeňka Žíly. Kvůli jedné chybě skonči Ondřej Zvára až na pátém místě. „Myslím, že jsem nejvíce času nahnal mezi druhým a třetím skokem, kde jsem hodně zkrátil nájezd, když jsem točil ihned po doskoku,“ popsal Zdeněk Žíla. Ten by se opět během Českého skokového poháru měl s největší pravděpodobností objevit v Hradištku u Sadské při tamní Velké ceně Kolína. Za vítězným jezdcem Zdeňkem Žílou, který vystoupal po velmi dlouhé době na nejvyšší stupeň Českého skokového poháru, se na druhé místo dostal Marek Klus s koněm Quaid FRH. Elitní trio pak uzavřel Ladislav Vachutka a Taktika-H.

Během pondělí se kromě Velké ceny Brna uskutečnily i dílčí finále všech tří rámcových seriálových soutěží. V Amateur Tour (110 centimetrů) se jako jediná odvážila v rozeskakování výrazněji zariskovat Alžběta Ducká, což jí s Kirou 3 vyneslo vítězství. Mezi juniory si v Czech Junior Cupu (120/125 centimetrů) nejlépe vedla Denisa Menšíková s Eliotem, když v rozeskakování s náskokem téměř vteřiny dokončila nejrychleji a bezchybně. Premiérově se soutěž pro jezdce do 25 let s názvem U25 jela během závěrečného dne závodů. Na parkuru ST* (135 centimetrů) se do rozeskakování dostalo osm dvojic. Na zkrácené trase parkuru si pro jisté vítězství s náskokem více jak dvou vteřin dojela Kateřina Kubrická, která sedlala klisnu Šejna 1.

Sestřih Velké ceny Brna odvysílá Česká televize na programu ČT Sport ve středu 10. května od 12.50 hodin. Jedna z repríz je pak naplánovaná na neděli 14. května po 7. hodině ranní. Pořad bude po premiéře dostupný i na i-Vysílání ČT, kde bude též ke zhlédnutí nezkrácený záznam pondělního živého přenosu.

Další kolo Českého skokového poháru proběhne v Ostravě Staré Bělé. V areálu JK Baník Ostrava budou jezdci závodit ve dnech 19. až 21. května 2017. Aktuální informace naleznete na internetových stránkách www.ceskyskokovypohar.cz.