Otevřít seznam měst

ČESKÝ SKOKOVÝ POHÁR 2016 VRCHOLÍ V OLOMOUCI



Patnáctý ročník Českého skokového poháru se blíží ke svému konci. Ve dnech 24. a 25. září se totiž uskuteční poslední kvalifikační kolo a poté velké finále tohoto extraligového seriálu. Vyvrcholí také seriály Czech Junior Cup, Amateur Tour a U25…

Celé dění kolem Českého skokového poháru v roce 2016 končí, respektive vše se již soustředí pouze na finále, kterým vyvrcholí tento ročník. Stejně jako v předešlém roce, i tentokrát hostí závěrečný mítink areál Equine Sport Centra v Olomouci Lazcích, a to již od 22. září, kdy začnou první rámcové soutěže.

V nedělním velkém finále si čtyři nejlepší jezdci z 12 kvalifikačních soutěží mezi sebou vystřídají své koně, respektive absolvují parkur se svým koněm, a poté s koňmi soupeřů. O obhajobu prvenství by se rád pokusil Rudolf Doležal, který aktuálně v elitní čtyřce figuruje. Zda se tam ovšem udrží, je stále otázkou, jelikož bodové rozdíly několika dalších jezdců nejsou velké a tudíž je stále vše ještě otevřené. Předposlední Velká cena v Hořovicích částečně o potenciální sestavě finalistů napověděla, každopádně o všem rozhodne až sobotní Velká cena Olomouce, která je navíc bodově zvýhodněna. Jisté finále má pouze lídr žebříčku Marek Klus, který nenechal nic náhodě již od prvních letošních kol a objížděl většinu Velkých cen. Díky tomu má 79 bodů, což je o 27 více, než je na kontě druhého v pořadí Jiřího Hrušky. Třetí Jiří Luža má pak o další bod méně a na čtvrtém postupovém místě je nyní Rudolf Doležal se 48 body.

První pod čarou je Aleš Opatrný. Ten ovšem v Hořovicích prozradil, že o start ve finále Českého skokového poháru letos usilovat nebude, jelikož plánuje ještě starty na mezinárodních závodech v zahraničí. Šance na postup do nedělního klání se střídáním koní má i šestý Jaroslav Jindra se 44 body, ale také další jezdci, kterými jsou Jiří Papoušek, Jan Chýle, Ladislav Arient, Jan Štětina nebo Sergej Motygin. Zmíněná pětice má mezi 39 a 32 body. Teoreticky se tak mohou bodově dotáhnout na elitní čtyřku, byť za okolností, že by některý z TOP jezdců naopak nebodoval vůbec. Sobotní Velká cena Olomouce bude tedy rozhodně napínavá.

Napínavé budou však i boje v rámcových seriálech. Do čela Amateur Tour se krátce před koncem vrátila Alžběta Ducká, a to díky druhé příčce z Hořovic. Také hořovická vítězka Zuzana Tyšerová si výrazně polepšila po tomto kole a vyhoupla se na desátou postupovou příčku, přičemž do finále se podívá hned 25 jezdců, takže tyto jezdkyně se o účast obávat vůbec nemusí. V seriálu U25 s náskokem vede Michaela Refková. Další pozice mají však opět minimální bodové rozdíly a bude velmi záležet na tom, kdo si přiveze do Olomouce dobrou formu a probojuje se do finále. Na jeho start nastoupí 20 nejlepších dvojic. Podobná situace je i v tradičnější soutěži Czech Junior Cup, kde jsou jezdci rozděleni do dvou oddělení. V mladší kategorii před Olomoucí jsou hned tři jezdkyně na prvním místě, a to Markéta Miková, Linda Portychová a Tereza Vysoudilová. Ve starší kategorii se díky úspěšnému startu v Hořovicích na první místo dostal Petr Dajbych. Do finále se v tomto případě kvalifikuje dvacítka nejlepších z každé kategorie.

V Olomouci se začne závodit ve čtvrtek 22. září a první dny budou mít podobný závodní program, jako předešlá kvalifikační kola. Rozdílný bude až víkend, kdy se nejprve v sobotu uskuteční poslední kola všech seriálových soutěží včetně Velké ceny, aby se v neděli utkali o celkové vítězství ti nejlepší. Podrobné informace najdete na internetových stránkách www.ceskyskokovypohar.cz, kde poběží v sobotu i v neděli po celý den živý on-line přenos. Všechny soutěžní dny budou k dispozici on-line výsledky.