Otevřít seznam měst

KLUS VYBOJOVAL VE FRENŠTÁTU HATTRICK PŘI ČSP 2016



Extraligový seriál Český skokový pohár pokračoval desátým kolem ve Frenštátu pod Radhoštěm. V neděli 11. září měl ve finále hlavní soutěže hned dva koně Marek Klus. Jako první sedlal Carisona, jehož výkon již nikdo neodkázal překonat…

„Jsem moc spokojený s výkonem svých koní, skákali všichni výborně,“ popsal šťastně vítěz Marek Klus. Ve finále Velké ceny na parkuru ST** (140 cm) sedlal hned dva koně, když s oběma dokončil základní kolo bez shození. Velmi rychlou jízdu podal s Carisonem, na kterou již nikdo ze soupeřů nedokázal zareagovat. Tento jezdec si tak dojel letos již pro třetí vítězství v rámci Velkých cen. Kromě Frenštátu se mu nejvíce dařilo také v Martinicích a na Ptýrově. „Oběma koním jsem věřil zhruba stejně. Jsou stejně staří a oba opravdu dobří,“ popsal Marek Klus. „Za největšího soupeře jsme snad všichni brali Igora Šulka. Jsem rád, že se mi ho povedlo konečně porazit,“ doplnil.

Finále bylo otevřeno pro desítku nejlepších ze základního kola. Devět jezdců přitom dokončilo bezchybně, ty pak doplnil Marek Hentšel s Lokvencem, jenž byl znevýhodněn dvěma chybami. Nejrychlejší základní kolo předvedl podobně jako letos v Opavě Igor Šulek a Wavo Aramis. Tentokrát však nedokázal ve finále navázat na první jízdu a po chybách skončil až sedmý za šestým Markem Hentšelem s Censorem, pátým Markem Klusem s Le Carelou a čtvrtou Zuzanou Brátovou se Sandinem.

Druhé místo získal ve Velké ceně Jan Chýle s koněm Cool Paradise před třetím Jiřím Hruškou s mladou Oridou-M. Jak na něj prozradil Marek Klus, Jiří Hruška by se velmi rád probojoval do olomouckého finále pro nejlepší čtyřku. Před Frenštátem se dělil o průběžné sedmé místo a právě body za třetí příčku mu výrazně pomohou. Pro další body si Jiří Hruška pojede i do Hořovic nadcházející týden.

Jezdci startující v Amateur Tour si přivezli do Frenštátu dobrou formu, neboť více jak polovině se podařilo dokončit základní kolo parkuru stupně ZL (110 cm) bezchybně. Riskantní jízda v rozeskakování se vyplatila Martině Lančové s Mariachi, neboť dosažený čas 32,65 sekundy nakonec stačil na první příčku. Nikola Huňová se Sabanou byla sice rychlejší, o vítězství je však připravila jedna chyba. Martinu Lančovou dále na stupni vítězů doplnily Wanda Harnolová s klisnou Afrika a také Zdeňka Toth Skripová s Magic Night-H.

V rámci Czech Junior Cupu závodili jezdci na parkuru 120/125 centimetrů. Již náročnější parkur nakonec překonaly pouze čtyři dvojice bezchybně, které se pak o první příčky utkaly v rozeskakování. Jako první se v něm představila Pavla Benešová a Féé, kterým se podařilo nejen zopakovat bezchybný výsledek, ale dosáhly i na velmi dobrý čas. Ten však nakonec nehrál v případě této jezdkyně roli. Její tři soupeřky totiž vždy jednou chybovaly, a tak o vítězi nebylo pochyb. Naopak čas byl důležitým ukazatelem na dalších místech. Druhé místo vybojovala Valentýna Poláchová a Brazil 1, před Natálií Kreislovou s Vanillou 2. Čtvrté místo obsadila Tereza Kalužíková s Avril.

Český skokový pohár 2016 se nyní přesouvá na svoji předposlední zastávku do Čech, konkrétně do Hořovic na Berounsku. Tam začíná jedenácté kolo letošního ročníku již ve středu 14. září. Ve stejný den bude mít premiéru sestřih Velké ceny Frenštátu na obrazovkách České televize. Začátek je naplánován na 13. hodinu a 40. minutu na programu ČT Sport. Další informace o Českém skokovém poháru najdete na adrese: www.ceskyskokovypohar.cz.