Otevřít seznam měst

ČSP VELKÁ CENA LITOMYŠLE VÍTĚZNÁ PRO JIŘÍHO LUŽU



Posledním startem ve finále Velké ceny Litomyšle strhl vítězství na svou stranu plzeňský jezdec Jiří Luža a s Benitem-S. Soutěž, která byla 5. kolem Českého skokového poháru, se konala na kolbišti v Suché u Litomyšle v neděli 5. června.

Ve vrcholné části Velké ceny Litomyšle se jezdci postarali o skvělý sport a divácký zážitek. Dosažený nejlepší čas se stále zkracoval, až vše úspěšně završil poslední startující Jiří Luža na svém koňském svěřenci jménem Benito-S. Tato dvojice startovala v základním kole naopak jako první a již v něm předvedli nejlepší výkon. Díky tomu měli právo odstartovat ve finále z poslední pozice. Jezdec tak mohl sledovat výkony svých soupeřů a přizpůsobit tomu svůj styl jízdy. „Snažil jsem se zvolit jednoduše nejkratší cestu. A vyšlo to,“ popsal šťastně vítězný jezdec. Ten dokončil o téměř čtyři vteřiny rychleji než do té doby vedoucí Marek Klus a Crado von Wichenstein. Další takřka třívteřinový rozestup byl mezi druhou a třetí příčkou, kterou nakonec obsadil Ladislav Arient a Apollo 6.

Jako jediný se do finálové desítky dostal s dvěma koňmi Jan Štětina, jenž nakonec obsadil pěkné čtvrté místo s Casanovou-S a desáté s Douglasem-S. Největší smůlu ve finále měl Jiří Hruška, který se s Acoradií-MX i2M nejvíce přiblížil času vítěze. Dlouho se zdálo, že dvojice bude bezchybná. V podstatě až při průjezdu cílem jim však spadla bariéra na posledním skoku.

V základním kole Velké ceny Litomyšle na parkuru T* s výškou překážek 145 centimetrů se představilo 39 jezdců. Z toho přesně deset dokončilo bezchybně, a ti se následně utkali o vítězství ve finále na zkráceném parkuru. To završilo nedělní závodní program, kterému předcházely ještě dvě další finále.  Ve finále Amateur Tour na parkuru ZL (110 cm) se sešlo kvalitní startovní pole 25 nejlepších jezdců z kvalifikací. O vítězství se nakonec rozeskakovalo hned 16 dvojic. Na nejvyšších místech tak vedle bezchybného projevu hrál velkou roli i čas. Nejrychleji a s čistým kontem se do cíle dostala Wanda Harnolová a zaslouženě zvítězila v sedle koně Afrika. Výbornou formu z Němčic při Velké ceně Kolína potvrdila domácí jezdkyně Jana Halámková a s koněm Cornela 1 si stejně jako při předchozím kole dojela pro krásné druhé místo. Elitní trio uzavřela Markéta Jarošová a Nubie. Všechny tyto tři jezdkyně se jako jediné dostaly pod hranici 30 vteřin.

Zcela jiný scénář mělo finále druhé seriálové soutěže, a to Czech Junior Cupu (120/130 cm). Zde se do rozeskakování po bezchybném výkonu dostala desítka jezdců. Z nich se pouze dvěma účastnicím podařilo i napodruhé zajet bezchybnou jízdu. Lepší čas z této dvojice měla Patricie Brusová a Lord Luis, kteří se tak stali vítězi. Druhou příčku si zasloužila Lucie Šrámková a Anja K Strojmotiv před třetí Terezou Vysoudilovou s Isarem. Tereza Vysoudilová předvedla stejně jako nakonec čtvrtý František Stružinský rychlejší jízdu než vítězka, oba však přitom jednou chybovali.

Záznam Velké ceny Litomyšle odvysílá Česká televize ve středu 8. června od 12.50 hodin na programu ČT Sport. Další kolo Českého skokového poháru se uskuteční na Moravě, a to hned nadcházející týden. Ve dnech 9. až 12. června se bude opět závodit o pohárové body v Opavě Kateřinkách. Pro aktuální informace klikněte na webové stránky pořadatele s adresou: www.ceskyskokovypohar.cz.