Otevřít seznam měst

VÁCLAV STUDNIČKA POPRVÉ ZVÍTĚZIL VE VELKÉ CENĚ ČSP



Pro své premiérové vítězství ve Velké ceně v rámci Českého skokového poháru si v neděli 30. srpna dojel Václav Studnička. Společně s klisnou Elis 4 nenašli přemožitele ve Velké ceně Plzně, která zakončila třídenní skokové klání na západu Čech…

Na start nedělní Velké ceny na parkuru T* (145 cm) se postavilo celkem 26 jezdců a do finále se probojovala elitní desítka. Parkur stavitele Petra Švece dokázalo dokončit v základním kole osm účastníků bezchybně, společně s nimi postoupili dál i dva z jednouchybujících jezdců. „Základní kolo mi přišlo poměrně technické. Finále je pak těžké vždycky.  Jezdec se snaží dokončit v co nejlepším čase, takže musí riskovat. A to není nikdy jednoduché,“ popsal Václav Studnička. „Věřil jsem, že když všechny obraty dobře vyjdou, bude Elis rychlá,“ doplnil.

Václav Studnička s Elis 4 nakonec dokončil ve třetím nejlepším čase, rychlejší Václav Nágr i Ludvík Jandourek se však dopustili jednoho shození. Ludvíku Jandourkovi s Good Girl přitom spadla až poslední bariéra na závěrečném oxeru. To ho zařadilo na čtvrté místo. Nejrychleji si s trasou rozeskakování poradil nejmladší účastník Velké ceny, teprve 17letý Václav Nágr, který se letos účastnil i mistrovství Evropy své věkové kategorie. Tentokrát si dojel po jednom shození pro pěkné třetí místo. Obě části Velké ceny totiž dokončili pouze dva jezdci bezchybně. Vedle vítěze Václava Studničky to byl ještě Milan Severa s klisnou Beldarlo. Tato dvojice ukázala v poslední době již několikrát, že má výbornou formu, což potvrdili i v Plzni.

V elitní pětce bodování Českého skokového poháru nedošlo k žádné změně v pořadí a ve vedení je i nadále Marek Klus. O větší bodový příděl se připravil Rudolf Doležal, když s oběma koňmi jednou chyboval a s Peggy Sue skončil na první nepostupové příčce do finále. Do nejlepší čtyřky v rámci žebříčku se mohl dostat Jaroslav Jindra, který s Ascobarem dokončil základní kolo bezchybně. Po několika chybách ve finále však jezdec vzdal.

Jako první se v neděli tradičně utkali ve finále amatérští jezdci. Finále Amateur Tour tentokrát bylo na parkuru L* (115 cm) a do rozeskakování se probojovalo hned 10 dvojic. Nejrychleji a bezchybně si s trasou poradila Taťána Studničková s Donely a zaslouženě zvítězily. Tento výsledek posunul jezdkyni na průběžné páté místo v žebříčku.

V rámci Czech Junior Cupu se do rozeskakování probojovaly pouze čtyři dvojice a tři jezdci. Daniel Uleščenko totiž sedlal v rozeskakování oba své koně. S nimi dosáhl sice na stupně vítězů, o ten nejvyšší ho však připravila při svém premiérovém vítězství při finále juniorské túry Natálie Soukupová a Laququ. Jezdkyně získala pohár pro vítěze z rukou primátora města Plzně Martina Zrzaveckého, který nechyběl ani na dekorování Velké ceny.

Plzeňské kolo bylo desátou zastávkou letošního ročníku Českého skokového poháru. Záznam jeho průběhu odvysílá Česká televize na programu ČT Sport ve středu 2. září od 13.05 hodin a v repríze v sobotu 5. září od 10.20 hodin. Extraligový seriál v parkurovém skákání se přesune v polovině září do Hořovic a poté na konci měsíce do Olomouce, kde proběhne poslední kolo a následně i finále. Aktuální informace naleznete na adrese www.ceskyskokovypohar.cz.