Otevřít seznam měst

V letošní sezoně zažije brněnská Velká cena svůj comeback



Datum konání:
29.1.2015

Naše putování po dějištích letošních Velkých cen ČSP pokračuje. Po Martinicích v minulém týdnu jsme ve čtvrtek 29. ledna navštívili brněnský areál, kam se parkurová extraliga vrací po několika letech a poměrně složitých peripetiích.  Pozvání k rozhovoru velmi ochotně přijal Robert Smékal.

Robert Smékal se již těší na Velkou cenu opět v Brně.
Foto Kateřina Návojová

Po několika letech se brněnská Velká cena vrátí takříkajíc domů. Jak to vy osobně prožíváte?
Mám z toho opravdu velkou radost, protože tento areál je můj život a Velká cena k němu bezesporu patří.

Kdo vlastně byl otcem myšlenky prosadit návrat ČSP do Brna a jak složité to bylo?
Návrat Velké ceny byla už jen třešnička na dortu, ale že areál v Brně vůbec zůstal nadále koním a našemu sportu, je moje a tím i Vaše obrovské poděkování panu Oldřichu Staňovi.

Co bylo největší komplikací?
Takzvaný úřední šiml, který jsem do dneška nepochopil, ale to nevadí, protože  vše  dopadlo tak jak mělo.

Už při prezentaci záměru vrátit Velkou cenu do Brna jste zmiňoval, že areál projde velkou proměnou. Co tedy plánujete?
A taky že prochází. Tím, že jsme mohli postavit velkou halu již napořád, se změnil celý chod areálu, protože můžeme už všechno ostatní dělat na 100% a také i finančně dotáhnou konečně věci do konce. Je sice pravda, že areál není zcela majetkově vyřešen (církev), ale pevně doufám, že náš nový primátor dotáhne vše do konce, aby tento areál zůstal našemu sportu na vždy.   

V jaké fázi jsou úpravy a změny v těchto dnech?
Tak hlavní byla hala, ve které při VC budou ustájeni také koně. Dále jsou již nové krásné střechy na mobilních boxech, které jsou také pečlivě odvodněny a osvětleny. Nyní se intenzivně pracuje na opracovišti, které je už zvětšeno na 50x50m  - a hlavně se srovnává (začne to být pěkná nuda v Brně). Na hlavní FALTON ARÉNU jsme se ještě nedostali, ale myslím, že budete koukat.

V posledních letech se poměrně výrazně rozrůstá technické zázemí jednotlivých mítinků ČSP. Váš areál je umístěn téměř v centru města a je tísněn okolními budovami. Nedá se tedy očekávat, že by se areál jakkoli zvětšoval. Jak si poradíte s tímto faktorem?
Zvětšila se kapacita parkoviště o dva kamiony a přivítací párty bude v novém tunelu, já v tom žádný problém nevidím (smích).

Pojďme ke sportu. Chystáte v tomto směru nějaké novinky?
Konečně zde na Velké ceně Brna bude stavět parkury mezinárodní stavitel (JÁ), jenom mně tady bude chybět pan Kutěj.

Můžeme tedy v krátkosti zrekapitulovat, na co se mohou jezdci těšit v rámci brněnského dějství ČSP?
Snažím se vše vymyslet a udělat tak, aby bylo vše co nepraktičtější a jednoduché, protože je to všechno jinak.  A hlavně ošetřovatelka vítězného koně získá od největšího spisovatele všech dob Ládi Hrušky knihu Levně a chutně.

Velmi dominantní a divácky oblíbený v rámci brněnských Velkých cen byl tradičně doprovodný program. Soutěž “Kůň a auto“ zažila velké úspěchy i velké karamboly. Co chystáte pro letošní nedělní odpoledne?
Tato soutěž je prostě spojena s Velkou cenou Brna a nebude chybět ani letos. V první nominaci pořadatele jsou již jména jako Fakír, Cento Lano, Kalisto a další, které nechci prozradit.

Chystáte i jiné nesportovní novinky? Jste v centru města a divácká kulisa v Brně vždy patřila k těm nejlepším. 
Ještě bychom chtěli zastřešit další tribuny, které budou doplněny krásným VIP stanem a spoustou květin. Novinka bude i koutek s Eliškou (pouze pro děti) 

Kdybyste měl jedno přání týkající se brněnské Velké ceny v roce 2015. Jaké by bylo?
Nikdy jsem nad tím nepřemýšlel, protože jsem ji  vždy chtěl v rámci svých možností udělat co nejlépe , ale touto Vaši otázkou se už moc těším na parkování kamionů a kdo přijede první dostane boxy pro koně s výhledem do přírody.

Poslední otázka bude pro všechny pořadatele stejná. Proč by diváci měli dorazit právě na brněnský díl ČSP?
BERTOLAND je jenom jeden.

Já Vám velice děkuji za rozhovor a přeji stoprocentní zvládnutí všeho, co jste si předsevzal pro letošní Velkou cenu.