Otevřít seznam měst

ČESKÝ SKOKOVÝ POHÁR OTEVÍRÁ 15. ROČNÍK



Seriál Český skokový pohár, který je také často nazýván extraligou českého parkurového sportu, vstupuje v roce 2016 do své patnácté sezony. Přináší s sebou řadu novinek, zejména v podobě soutěží pro jezdce do 25 let pod označením U25.

Oblíbený seriál si drží tradiční formát několika různých túr, které jsou vždy svými specifickými parametry určené konkrétní skupině jezdců. Série nejtěžších soutěží nese název celého projektu, tedy Český skokový pohár. Jezdci sbírají body do průběžného žebříčku ve Velkých cenách, kterých je aktuálně dvanáct. Každý z pořadatelů jednotlivých zastavení vypisuje „Grand Prix“, jejíž překážky mohou dosahovat výšky až 155 cm, jako vrchol celého mítinku.

Finále pak nabízí ojedinělou a divácky velice atraktivní soutěž pro čtyři nejlepší jezdce bodování kvalifikačních kol. Ti si po vzoru vrcholu Světových jezdeckých her střídají mezi sebou koně. Každý finalista absolvuje na stejném parkuru čtyři jízdy, vedle vlastního koně jede totiž také s koňmi všech soupeřů. Jezdec tak má k seznámení s koněm jen pár okamžiků před nástupem do kolbiště. Tento formát soutěže vyžaduje již skutečné jezdecké mistrovství.

Těm, jež nemají výkonnost pro samotný elitní Český skokový pohár, je určená tradiční Amateur Tour. Otevřená je sportovcům, kteří v posledních dvou letech nezávodili na parkurech vyšších než 130 cm. Do finále této kategorie v jejím závěru postupuje pětadvacet nejlepší jezdců bodování základních kol.

Další ze seriálových túr je Czech Junior Cup určený pro jezdce ve věku do 18 let. Rozdělen je na dvě podskupiny, pro jezdce od 12 do 15 let a od 16 do 18 let. V kvalifikačních kolech závodí junioři společně, soutěže jsou postavené jako takzvaný hendikep. Samotné finále však už má dvě samostatná klání pro každou kategorii zvlášť.

Novinkou letošního ročníku bude runda soutěží pro jezdec ve věku do 25 let nesoucí označení U25. Také oni budou sbírat body během všech kol a v září pak dospějí k celoročnímu finále, do něhož postoupí dvacítka nejúspěšnějších.

Účastníky některé ze čtyř túr čeká celkem dvanáct kvalifikačních mítinků, které následuje finále. Sezonu tradičně otvírá Jezdecká společnost Equitana Martinice. Ve dnech 21. – 24. dubna se v jejím areálu nedaleko Březnice uskuteční první kolo.

O týden později vyrostou extraligové parkury v Brně Veveří, kde proběhne druhý kvalifikační závod. Série zůstane na Moravě, když se v polovině května přesune do Ostravy. V termínu 19. – 22. května zamíří jezdci do Němčic u Kolína. Pořadatelem je kolínská stáj Václav, takže vrchol závodů ponese název Velká cena Kolína, přestože se nejde přímo v tomto středočeském městě. Suchá u Litomyšle přivítá účastníky všech túr během prvního červnového víkendu, a ve dnech 9. – 12. června mohou jezdci bodovat na opavském kolbišti. Následovat bude téměř dvouměsíční přestávka, jelikož v červenci se konají skoková mistrovství České republiky.

Seriál se opět rozjede naplno ve Zduchovicích u Kamýku nad Vltavou, kde se od 4. do 7. srpna koná sedmé kolo. Osmý závod série přinese ozvláštnění v podobě noční Velké ceny. Pojede s v Ptýrově v pozdních večerních hodinách za umělého osvětlení. Tato show každoročně láká řadu jezdců, do posledního místa budou jistě zaplněny i tribuny. Poslední víkend v srpnu patří tradičně plzeňskému pořadateli, kterého ve dnech od 9. do 11. září vystřídá organizátor ve Frenštátu pod Radhoštěm. Jednu z posledních možností polepšit si v žebříčku seriálu budou mít jezdci v Hořovicích. Jedenáctá kvalifikace se tam bude konat v polovině září. Vše pak vyvrcholí v Olomouci. Součástí nabitého programu čtyřdenního mítinku od 22. do 25. září je poslední dvanácté kvalifikační kolo a zejména pak samotné finálové soutěže jednotlivých túr. Největší pozornost bude jistě přitahovat velké finále pro čtyři nejlepší jezdce Českého skokového poháru.

Všechna kola Českého skokového poháru bude, stejně jako v předešlých letech, možné sledovat živě prostřednictvím internetu a ze záznamu pak na obrazovkách sportovního kanálu České televize. V tomto směru je připravováno několik změn vedoucích ke zvýšení atraktivity televizních pořadů. Na webu Asociace ČSP navíc on-line přenosy budou propojeny do jedné stránky s on-line výsledky.

Na zahajovací mítink Českého skokového poháru v Martinicích je již možné se hlásit prostřednictvím on-line přihlašovacího systému ČJF. Jezdci se mohou těšit mj. na nové překážky a na již tradičního stavitele kurzů parkurů Eduarda Petroviče z Chorvatska. Více informací najdete na adrese www.ceskyskokovypohar.cz.

Celá tisková zpráva ke stažení zde.

CSP_2016_tiskova_zprava_01_Rudolf_Dolezal_Peggy_Sue_Foto_Josef_Malinovsky_mail.jpg

                                                                                Rudolf Doležal,  Peggy Sue, vítěz ČSP 2015   

 

 

 

 


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů